Circuit Ecumenic in Tinutul Momarlanilor

4 zile în ŢARA DE PIATRĂ

Țara Hațegului – Ținutul Momârlanilor – GORJ ✟ Circuitul MINUNILOR ✟ 3 zile de evenimente culturale, 4 zile de drumeție. Parteneri KING TRAVEL & NEMESIS ART Club Timișoara 🔊 Sunete ancestrale @ Sounds of OM, concert nai Mădălin LUCA, recital Ansamblul JUNII Petrileni / Magyari Daniela Ionela. IANUARIE 2024 Hunedoara, Valea JIULUI – Complex Casa de VIS – ISCRONI, Aninoasa.

Daniel ROȘCA noiembrie 19, 2023

Circuitul MINUNILOR ✟

IANUARIE 2024 @ KING TRAVEL Timișoara

În ianuarie te invităm la o incursiune în timp ✟ o incursiune prin Ţara de Piatră, o coborâre în istorie! Vei vedea cum în timpurile străvechi crucile se construiau din lespezi de piatră și în același timp vei înțelege continuitatea neamului românesc, o mărturie din vechime despre credința străbunilor noștri, o mărturie pe care suntem datori să o ducem mai departe generațiilor următoare.

Obiective turistice: Biserica Densuş, Tronul Străbunilor, Peștera Bolii, Peștera Dracului, Schitul STRAJA – Tunelul Sfinților, Monumentul Eroilor din Pasul Vâlcan, Bisericile de lemn din Petroșani: Biserica Sânionilor, Biserica din Sălătruc (Cimitirul Vesel), Biserica Sfânta Varvara – Muzeul Momârlanului.

Crucile din lespezi de piatră ✟ morminții de ogradă & Cimitirul Vesel al Văii JIULUI.

O călătorie în timp și spațiu prin ținutul ancestral al momârlanilor pentru a cunoaște moștenirea lăsată din străbuni, legătura sacră dintre om şi animal precum și legătura veche de mutualitate între om și natură.

Momârlanii își construiesc și acum casele la fel cum o făceau geții, din bârne necioplite, încheiate la capete cu îmbucături de formă pătrată sau dreptunghiulară. Această populație a păstrat o serie de practici precreștine, între care și obiceiul îngropatului morților în curtea de lângă casă.

Obiceiul îngropării morților în grădina din apropierea casei își are rădăcinile în credința că morții, ca și viii, trebuie să se afle în apropierea familiei, chiar și după ce au trecut la cele sfinte. Astfel, ei puteau să aibă parte de liniște și să nu se transforme în ființe malefice, să nu devină strigoi sau moroi. Locul în care oamenii erau îngropați capătă denumirea de „morminți de ogradă” sau „morminți de curte”.

Pe drumul de la Timișoara spre Ținutul Momârlanilor, la Densuș, poarta de intrare dinspre nord în Ţara Haţegului, vei vedea cea mai veche biserică creștină din România în care încă se slujește & Tronul Străbunilor de pe Dealul Haţegului undre în fiecare an se ţinea în miezul verii ✟ Hramul Hiperboreenilor ✟

Veneau călări pe cai albi şi pe jos, în straie albe, cei mai de seamă reprezentanţi ai agatârşilor, sciţilor, tracilor, geto-dacilor, pelasgilor din Carpaţi, cimerieni de lângă Mare, moesi de dincolo de Istru, precum şi dardani, strămoşi ai troienilor, de lângă Marmara.

În acele zile de post şi sărbătoare, de după secerişul grâului şi de dinainte de culesul strugurilor, preoţii acestor seminţii carpato-danubiano-pontice, cititori în stele, în pietre, în firele de iarbă şi în flori, în copaci şi în nori, priveau şi contemplau stelele în miezonoptici, pomenind pe cel dintâi şi pe cei dintâi dintre pământenii care au păşit întâia dată în urmă cu milenii în Ţara Haţegului – care nu este o ţară, ci un continent!

„Tronul străbunilor”, aşa cum îl botezaseră înaintaşii lor, de dinainte de creştinism, le era deopotrivă altar de jertfă spirituală, amvon al tăcerii şi depozit-arhivă al tuturor gândurilor, cuvintelor, rugăciunilor şi faptelor virtuoase ale hiperboreenilor, pe care preoţii încercau de fiecare dată, an de an să le descopere, să le citească şi să le desluşească, pentru prezent şi pentru viitorul urmaşilor lor.

Marele lor preot, cu plete pe umeri, barbă albă şi veşmânt lung, alb şi curat, primea din mâinile a şapte preoţi pe mâinile sale, tainicele „brăţări getice”, ca pe nişte „cătuşe” de aur ale spiritului strămoşilor şi „mânecuţe” ale închinării „în duh şi adevăr”. Lăsat singur pentru trei ceasuri în cea mai senină şi limpede noapte, pe „Tronul strămoşilor”. Marele Preot Pelasg, de dinainte de Deceneu şi de după el, se ruga în taină lui Dumnezeu Creatorul pentru întreg poporul hiperboreenilor şi pentru toate neamurile, seminţiile, triburile şi ramurile etnice ale acestora, pentru destinul lor sub soare şi pentru rostul lor sub luna plină şi sub cerul înstelat. În miezul verii celei dintâi de după Naşterea lui Hristos în Betleem, Marelui Preot Pelasg i se descoperi în vedenie, noaptea, la „Tronul strămoşilor”, Constelaţia „România”, după harta incompletă a cerului săpată şi adâncită an de an şi pecetluită pe lespezi de piatră, de fiecare înaintaş al său.

Mitropolia Banatului † DANIIL

Astfel, el văzu cu ochii minţii pe fondul cerului albastru nocturn, de culoarea cernelii, conturul roşu aprins ca de limbi de foc de Rusalii al României de azi, trasat de sabia de foc a „îngerului păzitor al Geţiei”, înlăuntru hotarelor căreia alţi şapte îngeri îmbrăcaţi în alb, încinşi cu brâie de aur şi având cununi de spini de aur pe cap, fixau, pecetluiau şi rânduiau, o mulţime de stele galbene strălucitoare, mai mari sau mai mici, după numărul, numele şi locul „davelor” sau cetăţilor strămoşeşti, de la nord şi de la sud de Carpaţi, de la nord de Dunăre şi asfinţit de Pontul Euxin; toate stelele având în mijlocul lor Crucea de lumină de pe Caraiman! Marelui Preot Pelasg i se întipări pentru totdeauna în adâncul sufletului său vedenia despre „Constelaţia România”; poruncind în zorii acelei zile tuturor însoţitorilor şi slujitorilor săi, să-i adune şi să-i aducă din albiile râurilor din împrejurimi: Sargeţia, Râul Mare, Galbena şi Sibişel, pietre şi pietricele albe, galbene, roz, roşii, maronii şi albastre, cu care el avea să traseze şi să umple în jurul „Tronului străbunilor”, harta „Constelaţia România”, pentru urmaşii urmaşilor lor. Atunci i se descoperi Marelui Preot Pelasg şi taina Episcopului răstignit şi nepogorât de pe cruce până la Învierea cea de Apoi.

✟ Minunea din Peștera Bolii ✟

Drumul ne poartă apoi spre poarta de intrare în Valea JIULUI, Comuna Bănița, Peștera Bolii, acolo unde se manifestă un fenomen extrem de interesant. Apariția misterioasă în stânca peșterii a imaginii Fecioarei Maria cu Pruncul în brațe este cunoscută.

Mai puțin cunoscut este faptul că dacă întorci acea imagine rezultă o nouă imagine extrem de sugestivă – stindardul getic – lupul DRACO / DRACON. Poate să fie o imagine sugestivă pentru perioada de tranzit de la prima religie monoteistă din lume la creștinism.

✟ Tunelul Sfinților ✟

Vom străbate apoi toată Valea JIULUI până la Schitul STRAJA unde în lumina asfințitului ne vom reculege la înălțime în ♰ Tunelul Sfinților ♰ un ♰ calendar ♰ special, unic în România. Tunelul are pictat pe peretele din partea stângă tot calendarul creștin ortodox, iar în fiecare zi arde o candelă în fața icoanei cu sfântul sau sfinții zilei. Oricine are posibilitatea să-și vadă sfântul zilei de naștere și să spună o rugăciune. Pe bolta tunelului sunt pictate scene din Vechiul și Noul Testament.

Tot pe bolta tunelului sunt pictați cei 12 profeți și cei 12 apostoli. Acest tunel ajută în mod practic în două feluri: ca mic zid de sprijin pentru dealul din stânga lui și ușurarea căii de acces din curtea Schitului până la drumul principal în iernile grele, când aici zăpada atinge peste 2 metri înălțime. O candelă este veșnic aprinsă în acest tunel și este mutată în fiecare zi în fața icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar.

Oamenii apreciază acest inedit tunel al sfinților. Intră în tunel pe o poartă mare din lemn, își caută ziua de naștere și apoi văd chipul sfântului din acea zi, așa după cum este trecut el în calendarul ortodox.

Ţara Lytua 💪🏿 Ţara de Piatră

Prima formă statală de organizare a românilor Λιθου

Experimentează prima formă statală de organizare a românilor care cu un secol înainte de formarea Ţării Româneşti (Valahiei) se numea „Ţara de Piatră”. Este descrisă în Diploma Ioaniţilor, la 1247 cu numele de „Ţara Lytua” (Λιθου în greacă înseamnă „piatră”) şi era condusă de Voievodul Lytuoy („Pietrosul”). Ea cuprindea Haţegul, partea de sud a actualului judeţ Hunedoara, Valea JIULUI şi Gorjul.

Ziua 1 Timișoara – Hațeg – Bănița – Aninoasa. Biserica Densuş – Tronul Străbunilor – Minunea din Peștera Bolii ♰ Maica Domnului cu Pruncul în brațe. Ziua 2 Aninoasa – Vulcan – Lupeni – Straja – Aninoasa. Monumentul Eroilor din Pasul Vâlcan, Peștera Dracului, Schitul STRAJA. Ziua 3 Defileul JIULUI – Mănăstirea Lainici – Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului – Mănăstirea ALBĂ Tismana. Ziua 4 Bisericile de lemn din Petroșani – Muzeul Momârlanului ✟ morminții de ogradă ✟ Timișoara.

Urmărim îndeaproape harta de implementare a proiectului, în consecință, lansăm pentru 2024 din seria celor 48 de micro-evenimente culturale, împreună cu Agenția de turism King Travel din Timișoara, Asociația Culturală No Sheep Arad & Clubul Nemesis Timișoara, Agenția de marketing strategic B2B Strategy din Timișoara / Petroșani, unitățile de acomodare din grupul Castelului de Vis din Aninoasa, Ansamblul Junii Petrileni, Primăria Orașului ANINOASA, seria circuitelor în ȚARA Lytua, 4 zile în ŢARA DE PIATRĂ.

Parteneri culturali: sunete ancestrale @ Sounds of OM, concert nai Mădălin LUCA, recital Ansamblul JUNII Petrileni / Magyari Daniela Ionela, Asociația Petro AQUA – Ovidiu Rizopol.

Contact:

Corina office@kingtravel.ro 0755149699
Daniel 0758273142 letstalk@b2b-strategy.ro
MEDA 0354800798 office@complexcasadevis.ro

© Ținutul Momârlanului ™ 48 de micro-evenimente culturale anuale