Tripticul nemuriri ۩
De la Consiliul Județean DOLJ 🌾
spre Consiliul Județean HUNEDOARA
Conurbația Jiului, ce se întinde în județele Hunedoara, Gorj și Dolj, este o regiune cu o bogată moștenire culturală și istorică, unde povestea JIULUI se împletește cu tradiția artistică a lui Constantin Brâncuși.
Această zonă este marcată de influența profundă a lui Brâncuși, iar simbolurile sale, reflectă aspirațiile și identitatea culturală a românilor. O poveste fascinantă despre cultură, istorie și apartenență, un cadru ideal pentru explorarea identității românești.
Povestea JIULUI ♦ HUNEDOARA
Primul document în care este schiţat cursul râului RHABON (JIU) aparţine lui Claudius Ptolomeus din Alexandria. Primele însemnări legate de râul JIU provin de la Herodot unde regăsim prima lui denumire din vechime: RHABON. Aşa apare în primele referiri importante despre cursul de apă pe care le fac istoricul Strabon şi Pliniu cel Batrîn, în secolul a II-a d.Hr.
Coloana Infinitului ♦ GORJ
De la povestea JIULUI mergem mai departe pe firul apei prin Defileul JIULUI spre locul de naștere al lui Brâncuși, GORJUL. Coloana Infinitului, una dintre cele mai reprezentative lucrări ale lui Brâncuși, a fost realizată în Târgu Jiu și este simbolul nemuririi și al aspirației către infinit. A fost inaugurată în 1938 și este parte a unui ansamblu monumental dedicat eroilor din primul război mondial căzuți pe Defileul JIULUI. Coloana a fost construită cu ajutorul unor tâmplari de la Atelierele Centrale din Petroșani – Valea JIULUI, care realizează un modul din lemn de tei în vederea turnării în fontă a elementelor.
Această unitate în jurul operei lui Brâncuși reflectă legătura profundă dintre artist și locurile sale natale, precum și spiritul comunității.
DOLJ ♦ Inspirând generații întregi
În județul Dolj tripticul nemuriri inscripționat pe vasul de la Cârcea, 5000 î.Hr., este un element de continuitate semnificativ. Acesta poartă inscripții sub formă de romburi sunt similare cu cele întâlnite în tripticul nemuririi brâncușiene. Această asemănare subliniază legătura dintre arta preistorică și cea modernă, sugerând o continuitate a expresiei artistice pe teritoriul României.
Conurbația Jiului cu influența sa industrială și culturală oferă un cadru ideal pentru explorarea identității românești prin prisma operei lui Brâncuși și a legăturilor sale cu comunitățile din Hunedoara, Gorj și Dolj. Astfel se creează o narațiune captivantă despre cultură, istorie și apartenență în HUNEDOARA, Gorj & DOLJ.