De la GENEZA la Sarutul lui IUDA un tablou Costel AGAPE

In memoriam ✟ Costel AGAPE

„Sărutul lui Iuda” ✟ Tablou neterminat Costel AGAPE ✟

Daniel ROȘCA martie 6, 2024

Simpozionul HYPERBOREA
Ediția a II – a ✟ GENEZA ✟

۩ ANINOASA ۩ Poarta de intrare în TRANSLIVANIA ۩ găzduiește și această a doua ediție a simpozionului HYPERBOREA ✟ GENEZA. Dacă în ediția inaugurală obiectivul simpozionului a fost întipărirea în memoria colectivă a istoriei construcției coloanei fără de sfârșit la Atelierele Centrale din Petroșani, anul acesta, în ediția a II – a, focusul nostru al tuturor este exprimarea de sine prin artă.

✟ GENEZA, un simpozion dedicat în memoria ✟ omului și pictorului Costel AGAPE ✟

Exprimarea de sine prin pictură 🔥 PROMETEU

Costel AGAPE descoperă pasiunea pentru arta decorativă și pictură în anul 1987 când a început să-și exprime talentul pentru arta plastică, cu un accent deosebit pe stilul formei naturale. Într-un interval relativ scurt de timp, a realizat numeroase reproduceri ale unor picturi celebre, alternând între căutarea unei identități artistice și explorarea tehnicilor complexe în domeniile construcțiilor de case și design interior.

Focul interior nestăpânit este o expresie poetică și metaforică care sugerează o pasiune, o intensitate și o forță interioară puternică într-o persoană. În cazul lui Costel AGAPE, acest „foc” se referă la pasiunea sa pentru artă, pentru creativitate și pentru exprimarea de sine prin pictură. Este acea scânteie interioară care îl motiva să-și exploreze și să-și exprime viziunile și gândurile prin intermediul artei.

Această pasiune pentru artă, această flacără interioară care ardea în el, nu putea fi stăpânită sau controlată într-un mod convențional. A fost o forță vie, care îl anima și îl împingea să creeze, să experimenteze și să se exprime liber.

În ceea ce privește geneza acestei pasiuni, putem să ne imaginăm că a început poate de mic, cu descoperirea unui talent, a unei abilități de a se exprima artistic. Poate că în copilărie, Costel AGAPE a fost atras de culori, de formele lucrurilor din jurul său, de lumina care cadea în moduri diferite. Poate că a avut momente în care a simțit că vrea să pună pe hârtie sau pe pânză ceea ce vede în mintea sa.

Pe parcursul vieții sale, acest foc interior a crescut și s-a dezvoltat odată cu el. Cu fiecare tablou pe care l-a creat, cu fiecare idee nouă pe care a încercat să o transpună în artă, flacăra aceasta s-a întărit și a devenit o parte vitală a identității sale.

Chiar și după atacul cerebral devastator din 2011, acest foc interior nu s-a stins. A fost un moment dificil, o încercare care l-a pus la încercare pe plan fizic și emoțional. Totuși, iubirea pentru artă și sprijinul necondiționat al familiei sale, au contribuit la menținerea acestei flăcări în el.

Astfel, chiar și în momentele de dificultate, chiar și atunci când corpul său a fost slăbit de boală, Costel AGAPE a găsit resursele interioare necesare să continue să-și exprime creativitatea și să lupte pentru a-și redobândi abilitățile artistice.

Acest „foc interior nestăpânit” devine sursa sa de putere, de determinare și de inspirație în fața provocărilor vieții. Acest foc rămâne încă prezent printre noi prin energia transmisă pentru generațiile viitoare, dincolo de timp, prin moștenirea lăsată pentru posteritate.

Focul lui PROMETEU🔥

Acest „foc interior nestăpânit” din sufletul lui Costel Agape poate fi comparat cu focul lui Prometeu, o metaforă veche ce simbolizează cunoașterea, creativitatea și îndrăzneala de a aduce lumină și progres în lume. Similar cu focul sacru furat de Prometeu din Olimp și oferit oamenilor, pasiunea omului Agape pentru artă este o forță divină, care îl împinge să creeze și să împărtășească frumusețea și emoțiile sale cu ceilalți. Este acea flacără eternă care nu poate fi stinsă, indiferent de obstacolele întâlnite pe drumul său.

Astfel, prin pasiunea lui pentru artă, Costel AGAPE devine un fel de „Prometeu modern”, aducând lumină și inspirație în viețile noastre ale tuturor. El rămâne o sursă de inspirație și îndemn pentru toți cei care se simt aprinși de un foc interior similar, să își urmeze cu îndrăzneală pasiunile și să aducă frumusețea artei în lumea oamenilor.

VERNISAJ COSTEL AGAPE – 23 martie – 2024 ۩
17:00 – 19:00: Cafeneaua de VIS din ANINOASA

În cadrul simpozionului, sâmbătă 23 martie între orele 17 și 19 va fi organizată și o expoziție a lucrărilor pictorului Costel AGAPE, începând de la „GENEZĂ” finalizând selecția operelor de artă cu tabloul „Sărutul lui Iuda” – tablou neterminat.

Scoatem la lumină informațiile străvechi despre Valea Jiului și despre Momârlani ۩ 23 – 24 martie 2024, ANINOASA, Cafeneaua din cadrul Complexului Casa de Vis ۩ Așteptam lucrările dumneavoastră pe adresa de email: avangardadesacrificiu@gmail.com.

Vezi cum a fost ediția inaugurală din 2023 🧒 Momârlanii din Petroșani implicați în viitorul generațiilor următoare 👧

GENEZA Tablou Costel AGAPE