Grifonul din Parang si PROMETEU 1

PROMETEU ✟ Semnificații Transdisciplinare

Rasa cea glorioasă a Titanilor, populația pelasgă din nordul Istrului și a Mării Negre.

Daniel ROȘCA martie 13, 2024

O figură aproape Christică ✟
Via ۞ Margareta Cristian ۩

Simpozionul HYPERBOREA
Ediția a II – a ✟ GENEZA ✟

Un simpozion dedicat în memoria ✟ omului și pictorului vulcănean Costel AGAPE ✟

Mulți autori antici l-au menționat pe PROMETEU în scrierile lor. Nicolae Densușianu îi menționează pe toți, inclusiv opinia lor în ,,Dacia Preistorică”. Din scrierile acestora se poate stabili clar care este țara lui PROMETEU, unde se află Hyperboreea, unde este Sckytia și care este sacrificiul lui PROMETEU pentru omenire.

Pe vârful cel mai înalt al Munților Bucegi ( 2508 m ) între județul Prahova și Județul Brașov, se ridică o columnă gigantică de stâncă, care domină întregul colț sud-estic al Carpaților. De lângă această columnă, alte două vârfuri de stânci ieșite din sânii pământului în forme monolite, puternice își înalță în aer capetele lor.

În antichitatea preistorică această columnă a avut o celebritate particular religioasă la toate triburile pelasge, care au emigrat de la Carpați către Elada, către Asia, către Egipt. Ea a fost considerată columna cea miraculoasă a pământului ce susținea bolta cea înstelată a cerului, sau Polul Nord al Universului.

 

۩ Columna ۩

După vechicle tradiții geografice grecești, această columnă legendară se află în părțile cele mai nordice cunoscute, pe muntele cel înalt și vast din țara Hyperboreilor numit Atlas. Atlas este una dintre figurile cele mai remarcabile ale timputilor saturnice. După Diodor Sicul Atlas a fost frate cu Saturn și amândoi fiii lui Uranus și ai Gaeei.

Despre Atlas se spune că a fost un rege puternic și bogat care a domnit asupra Atlanților ce făceau parte de marea familie a Hyperboreilor. Ca frate al lui Saturn a luat parte la războiul Titanilor contra lui Jupiter, din care cauză, după învingerea finală a acestui nou monarh, el a fost condamnat la una dintre cele mai grele munci, pe care le cunoaște istoria legendară a vechimii, să susțină cerul cu capul și cu mâinile sale neobosite.

Apolodor din Atena, care a trait pe la anul 145 î. Chr. A scris o importantă lucrare despre tradițiile și legendele timpurilor eroice pe care le-a extras din lucrările poeților cyclici, din lucrările vechilor logografi și istorici. Din această mare lucrare aflăm date despre istoria timpurilor ante homerice și despre datele geografice cu privire la regiunea peste care a domnit titanul Atlas.

🐉 Balaurul Carpatin 🐉

Eurystheu, regele Micenei, după spusele lui Apolodor, ceruse de la Hercule să-i îndeplinească cea de-a unsprezecea lucrare, anume să-i aducă merele de aur de la Hesperide. Aceste mere însă nu erau în Lybia ( sau în ținuturile Africii ) după cum spun unii, ci la muntele Atlas din țara Hyperboreilor. Joe/Jupiter cu ocazia nunții sale dăruise aceste mere Junonei și ele erau păzite de un balaur nemuritor, cu o sută de capete, pe care îl născuse Echidna cu Typhon.

Acest balaur se folosea de multe voci. Hercule călătorind peste Lybia ajunse la Marea externă, iar de acolo trecu cu corabia pe continental din față, se duse la muntele Caucas, unde ucise cu săgețile lui pe vulturul ce-l născuse Echidna cu Typhon și care ciupea ficatul lui Promrteu. Astfel Hercule l-a eliberat pe Prometeu din lanțurile sale și primi în locul lanțurilor coroana de măslini.

Când a venit Hercule în țara Hyperboreilor, la Atlas Prometeu îl sfătui să nu meargă dânsul în persoană după mere, ci să trimită pe Atlas să i le aducă, iar el (Hercule) să susțină în locul lui Atlas cu umerii săi polul cerului. Hercule ascultă, luă polul cerului pe umerii săi în locul lui Atlas, iar Atlas se duse în grădina Hesperidelor, luă de acolo trei mere și se întoarse la Hercule.

Însă acum Atlas nu mai voia să ia pe umerii săi polul cerului, zicând că va merge singur la Eurystheu, ca să-i ducă merele, iar Hercule să rămână aici și să susțină mai departe cerul în locul său. Folosindu-se de o viclenie transmisă de Prometeu, Hercule îl păcăleșe pe Atlas și reușeste să ia merele și să plece in drumul lui.

Aceasta este tradiția cea mai veche și totodată cea mai acreditată depre patria Gigantului Atlas, un rege din țara Hyperboreilor celor evlavioși, ne spune N. Densușian Hyperboreii, locuitorii unei țări foarte fertile și fericite, un popor pastoral și agricol, oameni plini de virtuți, religioși și drepți, contemporani cu zeii Olympului, și care se considerau născuți din rasa cea glorioasă a Titanilor, constituiau o întinsă populație pelasgă din nordul Istrului și a Mării Negre. Margareta Cristian

Despre focul interior nestăpânit al lui Costel AGAPE 🔥

۩ ANINOASA ۩ Poarta de intrare în TRANSLIVANIA ۩ găzduiește și această a doua ediție a simpozionului HYPERBOREA ✟ GENEZA. Dacă în ediția inaugurală obiectivul simpozionului a fost întipărirea în memoria colectivă a istoriei construcției coloanei fără de sfârșit la Atelierele Centrale din Petroșani, anul acesta, în ediția a II – a, focusul nostru al tuturor este exprimarea de sine prin artă 🔥 AGAPE, un fel de „Prometeu modern” 🔥

🔥 PROMETEU &
Grifonul Carpatin 🐉