🦅 Cetatea Bănița 🦅
O poveste inspirată din evenimente istorice reale. Te invităm într-o incursiune în timp prin legendele locului care ne povestesc despre 🦅 geții agățați aidoma vulturilor 🦅 pe piscuri greu de cucerit. Construită pe o stâncă de var cu înălțimea de 146 de metri, având 3 pereți abrupți, bastionul lui BUREBISTA, Cetatea BĂNIȚA, a fost practic de necucerit! Sarcina bastionului a fost de a bloca accesul spre Sarmizegetusa Regia dinspre sud.
Drumul Romanilor🏹 în drum
spre Sarmizegetusa REGIA ⚔️
Prin aceşti munţi, acoperiţi cu păduri întinse de foioase şi conifere, natura mai întâi, şi apoi oamenii, au săpat treceri şi au construit drumurile care au permis legăturile din interiorul depresiunii şi cu teritoriile de dincolo de aceasta. Secole şi chiar milenii, drumul de legătură spre Oltenia nu s-a făcut prin sălbaticul şi îngustul defileu al Jiului, ci peste culme, prin Pasul Vâlcan, la 1621m înălţime, pe unde au urcat şi romanii în drum spre capitala Imperiului Getic. Tradiţia a păstrat amintirea acestor treceri, ba s-au găsit şi urme materiale care o atestă (între care un depozit de denari – monedă romană).
🦅 Vulturii lui BUREBISTA 🦅
Romanii nu au cucerit vreodată Cetatea Bănița, fiincă le-ar fi fost imposibil să ajungă la ea prin manevre de luptă, în schimb au atacat prin “înfometare”, aceştia campându-se în jurul cetaţii şi aşteptând ca ocupanţii cetaţii să rămână fără resurse. Datorită tunelelor subterane ale cetaţii, Geto-Dacii au scăpat de agresori, teferi şi nevătămaţi prin aceste tunele care făceau legătura cu Peştera Bolii. Topografia cosmologică a Geto-Dacilor arată că întregul complex de cetăţi Geto-Dacice, care o include şi pe cea de la Băniţa, reprezintă o anumită poziţie a Constelaţiei Dragonului faţă de Polul Nord ceresc, marcând cele 16 stele ale constelaţiei conoscute în acele vremuri.
Constelaţia Dragonului 🐉 Cetatea Băniţa şi cea de la Piatra Roşie formeză împreună cu Vărful lui Pătru un triunghi dreptunghic perfect, care pus în coordonatele topografiei cereşti se leagă pe datele “Marii Linii Geto-Dacice”.
Aşezarea de la Băniţa avea în principal rol militar, dar şi Spiritual, pentru că aici s-au putut distinge ۩ rămăşiţele unui templu antic ۩