DAO Europe Genesys UP Trend Solutions Sibiu

DAO

Un concept inovator a cărui aplicabilitate continuă să fie explorată pe măsură ce tehnologia blockchain continuă să evolueze.

Daniel ROȘCA aprilie 1, 2024

Decentralized Autonomous Organization

Organizația Autonomă Decentralizată, este o entitate autonomă și descentralizată, care este gestionată de un set de reguli programate și codificate într-un sistem informatic, în locul unei autorități centrale sau a unei conduceri umane.

Autonomie Decentralizată

DAO-urile sunt „autonome” în sensul că ele funcționează fără o conducere umană directă sau intermediară. Deciziile sunt luate în mod automat, pe baza unor reguli programate și a voturilor membrilor. Ele sunt „decentralizate” deoarece informațiile și procesele nu sunt stocate pe un server central, ci sunt distribuite în întreaga rețea a blockchain-ului (dacă sunt construite pe o astfel de platformă).

Codul și Regulile

DAO-urile sunt definite și guvernate de codul lor, care este scris și executat pe o rețea blockchain sau pe o altă platformă tehnologică similară. Acest cod definește regulile, procedurile și operațiile pe care DAO-ul le poate efectua. Regulile sunt transparente și imutabile, ceea ce înseamnă că nu pot fi schimbate fără consensul majorității membrilor DAO-ului sau fără a respecta anumite condiții programate.

Voturi și Decizii Colective

Membrii unui DAO pot vota asupra schimbărilor propuse, asupra bugetelor, asupra direcției strategice și a altor aspecte legate de funcționarea organizației. Voturile sunt, de obicei, proporționale cu contribuția fiecărui membru la DAO. Acest lucru înseamnă că membrii care investesc mai mult în DAO au o pondere mai mare în deciziile luate.

Exemple de DAO-uri

Un exemplu comun de DAO este un fond de investiții descentralizat. Membrii pot investi criptomonede în fond și pot vota asupra proiectelor în care să fie investit acest fond.
Alte exemple includ DAO-uri care gestionează colectivități, platforme de dezvoltare software deschise, rețele sociale descentralizate și multe altele.

Beneficii

Transparență și Imutabilitate: toate acțiunile și deciziile luate de un DAO sunt înregistrate pe blockchain și pot fi verificate de oricine. Reducerea Costurilor: DAO-urile elimină necesitatea unei conduceri umane, ceea ce poate reduce semnificativ costurile de administrare și de operare. Participare Egală: toți membrii unui DAO au drepturi egale de vot și contribuție, indiferent de poziția socială sau financiară.

Riscuri

Codul este Lege: orice eroare sau vulnerabilitate în codul DAO-ului poate fi exploatată și poate duce la pierderi financiare sau la alte probleme. Reglementare: în unele jurisdicții, DAO-urile pot fi supuse unor reglementări neclare sau restrictive, ceea ce poate complica funcționarea lor. În esență, un DAO este o formă de organizare care își propune să democratizeze procesele decizionale și să ofere transparență și autonomie comunităților sau organizațiilor care îl adoptă.

Este un concept inovator a cărui aplicabilitate continuă să fie explorat și dezbătut pe măsură ce tehnologia blockchain continuă să evolueze.

Cum folosim noi universul MultiversX ™ !?

Infrastructură WEB 3.0 / 3D
DAO – Smart Contract RUST
🐉 Order of The DRAGON 🐉