🔥 PROMETEU &
Grifonul Carpatin
PARÂNG 🐉
PHARANX – Eschil,
PHARANG – Densușianu,
& PARANGOS – Herodot.
Unul dintre învățații secolului al XII-lea, episcopul Eustasiu din Thessalonica, ne spune în lucrarea sa Comentariile, următoarele: ”Însă Caucasul acela, pe care după legende a fost crucificat Prometeu, nu figurează pe tabulele geografice, așa afirmă autorii cei vechi.” Eusthasiu (sec.XII), episcop de Thessalonica: Istoricul roman Florus, de origine berberă, născut în jurul anului 70 d. Hr., ne relatează următoarea informație: ”… sub numele de Caucaz este fără îndoială, un munte de pe teritoriul Scythiei vechi, sau catena meridională a Carpaților Daciei.” Renumitul poet tragic al Greciei antice, Eschil, în tragedia sa relatează legenda lui Prometeu și indică locul unde aceasta a avut loc. ”În apropiere de acest munte, numit Pharang, curgea râul cel mare și divin al lumii vechi numit Oceanos potamos sau Istrul din timpurile istorice.” Eschil, poet și dramaturg grec.
Privind către cele două reprezentări antropomorfe care ilustrează eterna suferință a zeului Prometeu pentru că a îndrăznit să ofere oamenilor o parte din Marea Cunoaștere Universală, putem să ne transpunem pentru câteva momente în vremurile zeilor și uriașilor. Să-i vedem și să-i simțim cu ochii minții… !
Munții Parâng sunt mentionați încă din antichitate, Herodot, ne spune într-o legendă despre muntele Parangos unde Prometeu a fost pedepsit să stea 3000 de ani în ținutul de piatră de către Zeul Jupiter.
”Pharang-ul lui Prometeu, ne apare astfel ca un munte din părțile de apus ale Oltului. După nume, după situațiune și descrierile sale, el corespunde întru toate la muntele Parâng de astăzi.” Nicolae Densușianu – Dacia Preistorică
De asemenea, ca o profeție, pe care Eschil o relevă în opera sa, eterna suferință a lui Prometeu va continua și după ce va fi eliberat din trupul de piatră al muntelui. Din acest întuneric rece și chinuitor prin nemișcarea sa, trupul titanului readus la viață, va continua să sufere, după cum îi dă vestea, zeul Mercur trimis de Jupiter, mai marele zeilor, la Prometeu cel înlănțuit pe muntele Pharanx:
”… după un interval lung de timp tu vei ieși la lumină și atunci câinele cel cu aripi, aquila cea setoasă de sânge, va sfâșia cu aviditate bucăți din corpul tău și se va hrăni cu ficatul tău cel negru.” Eschil, poet și dramaturg grec.
Nicolae Densușianu îl citează de asemenea pe anticul poet Eschil: „Legendarul titan Prometeu a fost înlănțuit în Sciția – „țara fierului”, pe stâncile numite Pharanx, nu departe de care curgea mărețul Oceanos potamos (identificat cu Istrul), unde un vultur înfometat urma să îi sfâșie zilnic ficatul… ”
Pe aceste plaiuri și înălțimi mitice și maiestuoase, în PARÂNG, l-am găsit pe legendarul Prometeu și 🐉 Grifonul 🐉 care nu îi slăbește suferința și agonia, amândoi, încremeniți în timp și 🐉 captivi în haine de piatră 🐉 blestemați să-și spună ۞ Povestea Pelasgilor din Parâng ۞ până când însăși lumea nu va mai exista.
Stațiunea PHARANX Intră și TU în poveste ₿