Laura Bogdan Hancăș Povestea pietrelor din JIU

Povestea bătrânului RHABON

Povestea pietrelor din JIU (RHABON) transformate în artă.

Daniel ROȘCA septembrie 5, 2023

Zeiţa BENDIS
a ajuns acasă

Via Krystina Latosik, Patricia ✨
Drăghiciu & Laura Bogdan Hancăș

Geto-dacii credeau că spiritul omului e nemuritor. În război, un geto-dac trebuia să învingă sau să moară luptând. Miturile străvechi îşi au şi aici, o străveche vatră. Zeităţile feminine şi-au schimbat numele şi uneori atribuţiile, dar semnificaţia lor a rămas.

Vechea Bendis a tracilor trăia şi în Artemis a grecilor, iar mai târziu Diana romanilor a devenit în limba română Sânziana, pe care poporul român a sărbătorit-o prin pluralul numelui, Sânzienele, poate însumând mai multe zeităţi între care, atât de firesc şi-au putut găsi locul şi Alea Frumoase“, scria etnologul Lucia Apolzan, în lucrarea „Aspecte ale culturii spirituale“, în 1981.

Povestea pietrelor din JIU
transformate în artă ✨

Crucea lui Zamolxe Bijuterie creeată special pentru Neamț Art Festival 2023. Este o bijuterie de suflet și în ea se regăsesc 4 pietre naturale culese din râuri sau de pe munte. Sunt deja 7 ani de când în locul pietrelor semi-prețioase folosesc pietre prețioase, culese din diferite zone ale țării dar și din străinătate, pe care le îmbrac în mărgeluțe mici și le dau o viață nouă. Sus este piatră din râul Jiu, mai precis Jiul de Est care curge în apropierea casei mele; Jos, am cusut cu drag o piatră din munții pe care-i iubesc cel mai mult – Munții Parâng, Stânga este ocupată de piatră luată din Peștera Bolii, râul Jupâneasa; Dreapta este piatra culeasa din râul Strei. Toate cele 4 pietre au o însemnătate deosebită și nu au fost întâmplător prinse în această lucrare.” Laura Bogdan Hancăș

Zilele acestea, iubitorii de artă și frumos pot vedea expuse la Pensiunea Retezat – Cabana A BENDIS, din Valea Jiului, parte din lucrările premiate la parada de bijuterii hand made intitulate sugestiv ”Dacia ” Art Festival de la Piatra Neamț.

Bijuterii hand-made realizate de Patricia Drăghiciu din Sibiu (creatie inspirata din simbolul geto-dacic de pe poarta sanctuarului de la Sarmizegetusa), Krystina Latosik Polonia ✨ Zeiţa BENDIS & Laura Bogdan Hancăș Petroșani, povestea pietrelor din JIU (RHABON) transformate în artă.

RHABON – vechea denumire a râului JIU

Povestea bătrânului RHABON Descoperă Valea lui RHABON Povestea Zeiţei BENDIS ✨