Craiova Capitala Culturala Europeana 2

Craiova Capitală Culturală Europeană

Brainstorming poziționare DOLJ @ Vasile Dorin Cosmin, Consiliul JUDEȚEAN DOLJ. Tipologie de strategie Blue Ocean Strategy @ B2B Strategy ™.

Daniel ROȘCA iunie 30, 2023

Brainstorming poziționare DOLJ

După povestea multimilenară a rombului în Oltenia, Vasul de la Cârcea (5000 î. Hr.) și după atelierul demonstrativ de strategie efectuat împreună cu Consiliul Județean DOLJ unde am oferit un dar plin de semnificație omului responsabil de viziunea de dezvoltare a Capitalei Olteniei Craiova, șefului Consiliului Județean DOLJ, Domnului Vasile Dorin Cosmin, tabloul desenat în creion de ilustratorul din echipa Europe Genesys, Andrei George Croitoru, vasul din Cultura Vădastra (5000 î. Hr.), mergem mai departe în brainstormingul nostru de poziționare spre titulatura „Capitală Culturală Europeană”.

Dacă în cadrul atelierului de strategie am făcut o călătorie virtuală din Craiova spre Satul Cârcea unde s-a descoperit celebrul vas din ceramică care are inscripționat încă de acum 7023 de ani tripticul nemuriri al lui Brâncuși astăzi reiterăm călătoria noastră virtuală cu o destinație diferită: Comuna RAST, Gârla Țifarului, DOLJ.

Turdaș Vinča DOLJ, așezarea neolitică de la RAST, Gârla Țifarului.

La RAST se află așezarea culturii Turdaș Vinča din punctul „Grindul Țifarului”, aflată la sud de localitate, atribuită fazei B2-C183. Figurina care se află astăzi în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, având numărul de inventar 12086, a fost descoperită în timpul campaniei de săpături arheologice pe care echipa compusă din C.S. Nicolăescu-Plopșor, Vl. Dumitrescu, N. Gostar, R. Vincenz, Șt. Ștefănescu și S. Barta a efectuat-o în anul 1950, în așezarea neolitică de la Rast, specifică culturii Vinča. Mai precis, aceasta a fost găsită la o adâncime de 1,50 m, imediat sub nivelul de distrugere a locuințelor din stratul superior de cultură (Vl. Dumitrescu 1980, p. 63).

Așezarea neolitică de la Rast este situată pe Grindul Țifarului, în stânga și în dreapta pârâului cu același nume, în imediata vecinătate a Dunării (la cca 250 m de malul ei nordic) (C.S. Nicolăescu-Plopșor et alii 1951, p. 267). În urma campaniilor de cercetare sistematică realizate în 1943 și în 1950, au fost identificate trei niveluri arheologice specifice culturii Turdaș Vinča, precum și resturi sporadice aparținând epocii bronzului, culturii La Tène și evului mediu (C.S. Nicolăescu-Plopșor et alii 1951, p. 267)

Deţinător * la data clasării Muzeul Național de Istorie a României – BUCUREȘTI. Domeniu Arheologie. Datare a doua jumătate a mileniului al VI-lea – prima jumătate a mileniului al V-lea î.Hr. Epoca/Perioada: Neolitic – Eneolitic. Etnia/Cultura: Vinča. Loc de descoperire: jud. Dolj, com. Rast, RAST, „Gârla Țifarului”. Material/Tehnică (text) lut modelat cu mâna și ars. Greutate 273 g. Fișă întocmită de Moldoveanu, K. Fişă verificată de Andreescu, Radian. Nr. inventar 12086. Ordin de clasare 2154/08.04.2010 – Tezaur; Poziţia 5.

DOLJ, Ceramica Coţofeni & Cultura Yamnaia.

Tot Rast se află o structură circulară, dublată de o altă fortificație ce o înconjoară, amplasată la cca. 1,5 km est de localitate. Aceasta este inedită, fiind identificată de Marius Bâsceanu de la Muzeul Olteniei din Craiova. Tot la Rast, În punctul „Izlaz” este și o necropolă tumulară, aflată la nord-vest de sat. Unul din tumulii cercetați a fost „Movila Barbului”, acesta conținând un un mormânt cu ocru roşu, ceramică Coţofeni în manta şi la suprafaţa solului.

Această necropolă, atribuită culturii Yamnaia, se află pe islazul comunelor Seaca de Campie şi Rast până către satul Negoiu, fiind întinsă pe o mare suprafaţă (cca. 10 km lungime) și cuprinde peste 100 de tumuli cu dimensiuni de 1-6 m înălţime şi 30-50 m diametru. La Rast de asemenea sunt semnalate și materiale ale primei epoci a fierului (cermică canelată), atribuite grupului cultural Vârtop, și care au fost descoperite la marginea satului, dar fără a se specifica cu exactitate unde.

Craiova Capitală Culturală Europeană

Nu este foarte complicată concluzia și este extrem de simplu de asimilat și de către cititorul simplu. Doljul, Craiova, Capitala Olteniei, având în plus față de actuala capitală culturală a europei povestea multimilenară a rombului, tripticul nemuriri al lui Brâncuși, față de principalul vector de comunicare Timișoara 2023, Cultura Turdaș Vinča, poate să își construiască extrem de ușor candidatura pentru o capitală culturală a Vechii Europe.

Având însă direcția de dezvoltare trasată prin această metodologie, DOLJUL se transformă oficial în locomotiva întregii Oltenii și spune la nivel european o poveste întipărită deja în mentalul colectiv autohton.

Totul însă depinde de viziune, de tipologia de strategie dar mai ales de implementare.

Vezi mai multe informații despre Cultura Turdaș Vinča, 5200 – 5500 î.Hr., Sanctuarul de la Parța, principalul vector de comunicare Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 și despre poziționare: DOLJ, povestea multimilenară a rombului în Oltenia.

Devino și TU acționar în ADN-ul strămoșilor tăi! Despre poziționare, tipologie de strategie Blue Ocean Strategy @ B2B Strategy ™ © cimec.ro & arheologie.ro.

VEZI ROADMAP VEZI COLECȚIA NFT