multiversx vadastra

Cultura Vădastra

O lecție de identitate națională ⌘

Daniel ROȘCA august 19, 2023

5000 î. Hr.

Cultura a fost descoperită în a doua jumătate a secolului XIX, odată cu începuturile arheologiei românești. Primele descoperiri au fost realizate în 1871 în așezarea eponimă a culturii, în punctul Măgura Cetate. Termenul de Cultura Vădastra definește o întreagă civilizație cuprinsă între Olt și Jiu, cu extindere la est de Olt, limita nordică a acestui areal de răspândire de acum 6000 de ani aflându-se în preajma orașului Caracal de astăzi.

Valoarea Culturii Vădastra este subliniată mai ales de ecourile sale contemporane, această cultură fiind cea care a imprimat în tradiția locului motive decorative întâlnite și azi. Olărit, încondeiatul ouălor, instrumente muzicale, covoare oltenești, cusături populare, costume populare * de călușar, icoane pe lemn și sticlă, măști populare, cojocărie, țest de pământ, prelucrarea fierului, împletituri vegetale, prelucrarea artistică a papurei, arta lemnului, cioplitul în lemn și os, lăzi de zestre, furci de tors, linguri, ploște, bâte ciobănești, codriște de bici, troiţele & obiectele gospodărești.

O întreagă civilizație cuprinsă între Olt și Jiu ஜ

Cultura Vădastra este fascinantă, întărește sentimentul de apartenență și poate fi definită ca o experiență profund umană, fiind o lecție a trecutului, care transmite adevărate ⌘ ecouri spirituale ஜ O întreagă civilizație cuprinsă între Olt și Jiu care dezvăluie o serie de principii puternic înrădăcinate în neamul românesc pentru că reprezintă într-adevăr o ⌘ lecție de identitate națională o poveste întipărită în ⌘ mentalul colectiv autohton

₿ Public Listing ✖ Identitate națională ۞