Primul sat neolitic
din România ۞ ♦
Primii fermieri ai lumii 🌾 5000 î. Hr.
De la aproximativ 10 km distanță de Craiova provine și se păstrează cel mai vechi vas întreg de lut din ţară, aflat în colecția Muzeului Olteniei, vas lucrat manual, nu la roata olarului, pictat policrom, ce aminteşte de prima comunitate de agricultori a lumii.
Așezarea neolitică de la Cârcea se află între punctele cunoscute de localnici sub numele de „La viaduct” și „La Hanuri”, chiar în vecinătatea căii ferate electrificate Craiova-București. Vasul de la Cârcea a fost descoperit în anul 1971, la sud-vest de Halta CFR Cârcea, în punctul „La Hanuri”, în secţiunea I, caroul 2, la adâncimea de 1,70 m, în groapa nr. 1.
A fost găsit într-o groapă menajeră din neolitic de acum 8.000 de ani, care conținea nu mai puțin de 8.000 de fragmente ceramice. Printre acestea se afla și un vas întreg, policrom, modelat manual, fiind cel mai vechi vas neolitic din România.
Tripticul nemuriri lui Brâncuși ♦
Vasul este globular, turtit, cu gât cilindric şi cu patru picioare în formă de segment de cerc. Pe diametrul maxim are patru proeminenţe. Este lucrat din pastă fină, roşie, bine lustruită. Pereţii sunt puternic bombaţi. Pictura constă din şiruri albe de romburi combinate cu puncte lungueţe dispuse vertical şi orizontal pe fond roşu-brun.
Povestea multimilenară a rombului, tripticul nemuriri lui Brâncuși, iese în evidență pe Vasul de la Cârcea cu 5000 î. Hr. Te invităm să vezi cu ochii tăi acest triptic al nemuririi ۞