PHARANX HYPERBOREA SCHYTUS

Despre idolul NOROC ⛏️ MOLOH ♰

Moloh apare în cartea Deuteronom și în Levitic că o formă de idolatrie interzisă. Leviticul 18:21 ♰ Să nu dai pe nici unul dintre fiii tăi să fie jertfiți lui Moleh, profanând astfel Numele Dumnezeului tău. Eu sunt Domnul ♰ În Vechiul Testament, Gheena era o vale din Ierusalim, în care cei care se închinau diferiților zei Baal și canaaniți, inclusiv Moloh sacrificau copiii lor prin foc. 2 Cronici 28:3, 33:6; Ieremia 7:31, 19:2–6.

Daniel ROȘCA august 6, 2023

♰ Dracii și vârcolacii
la români ☠️ 😈 ♰

♰ dușmanii nevăzuți ☠️ strigoi și moroi ♰ Pe primul loc între vrăjmașii omului sunt dracii. Aici este vorba de o categorică influență iudeo-creștină, care s-a grefat pe credințele arhaice despre demoni conservate în obiceiurile și practicile populare.

La noi se consideră că în momentul nașterii unui copil, Dumnezeu îi trimite un înger păzitor dar cultura iudeo-creștină a venit cu o contra partidă… spunând că și Satana îi dă un drăcușor să-l ispitească la rele.

În afara acestor drăcușori personali, veșnici responsabili de faptele rele ale omului… au apărut și dracii cei mari, adică șefii lor. În credința noastră pur românească, necontaminată, tot ce este rău vine de la niște ființe nevăzute care populează văzduhul satului, vrăjmașe cu Dumnezeu, periculoase pentru om.

Aceștia sunt demon-duhuri, responsabili cu boli și cam tot ceea ce este rău în viața omului și apar sub diferite nume în limba descântecelor populare când sunt amenințați și îndemnați să părăseasca satul sau omul bolnav. Nume ca: Brâncă (pentru bube), Năjit (pentru junghiuri), demonul Junghiu sau Cuțit, Apucătorul, Bala spurcată, Colțatul, Grozavul, Izbitorul, Înfiorătorul, Lipitorul, Râhna, Râmnitoarea, Ursâtul, Vârtejul, Pocitură, Vânt rău, Lovitură din lele, Întâlnitura, Zburătorul, Sagetătura sunt puse duhurilor necurate, nevăzute și erau folosite in descântecele „de speriat”.

Țăranul nu dorea să-i distrugă ci să-i sperie… asta ne arată implicarea omului în acest univers unde se manifestă puteri nevăzute și dragostea lui pentru tot ceea ce a creat Dumnezeu, nedorind să perturbe armonia. Cultura iudeo-crestină a încercat să șteargă duhurile unindu-le sub numele de drac, uniformizând răul, însă el era sub diferite forme și numit distinct pentru a fi alungat corect.

🐺 vârcolacii 🐺 Strigoii, moroii, vârcolacii sunt fie fantoma unei persoane decedate și atunci se numesc strigoi morți, fie manifestarea unei ființe omenești, în cazul strigoilor vii.

Acestora din urmă, în timpul somnului, la miezul nopții le ieșea sufletul din corp pe gură și corpul rămânea în pat ca și mort. Aici au apărut confuzii cu cei care erau însemnați din naștere, născându-se cu căița pe cap (căița era o piele ce acoperea capul copilului la naștere, în Maramureș și Bucovina fiind considerat un semn că acea ființă a venit pe lume pentru a fi sacerdot). Vârcolacii apăreau sub înfățișarea unei umbre ce cutreiera locuri izolate sau gospodăriile oamenilor, făcându-și de cap, speriind și pocind trecătorii pe drum. Uneori se dădeau de trei ori peste cap și se transformau în fiare (pricolici, omul-lup), alteori încălecau pe toiege vrăjite (bețe de alun) sau păsări măiestre pentru a cutreiera prin lumea aceasta sau cealaltă.

☠️ strigoii ☠️ Noaptea ♰ Sfântului Andrei ♰ Strigoii morți erau cei care în viața de om aveau suflet rău și doreau să continuie cu faptele rele după moarte. În special strigoaicele erau descrise ca având o răutate neînchipuită, stricau căsniciile, sărăceau oamenii, luau mana la vaci și la semănături. Sufletele strigoilor se întâlneau de trei ori pe an, în nopțile sfântului Andrei (noaptea strigoilor), de Sântoader și în noaptea de Sângeorge. În aceste nopți ieșeau din morminte și se întâlneau pe munții Retezat, Godeanu sau Bihor.

O dată la 7 ani vrăjitoarele bătrâne se întâlneau în ✞ pelerinaje secrete pe muntele Ceahlău ✞ în noaptea sfântului Andrei pentru a-i liniști și alunga. Ele desenau cercuri în care se așezau pentru a nu fi atacate ✞ Moroii erau o categorie aparte, adică pruncii morți nebotezați dar mai ales cei născuți de o tânără nemăritată și uciși sau îngropați de vii. Scopul lor era să-și chinuiască mamele, provocându-le coșmaruri. Ei puteau omorî ca un sul de foc dacă se atingeau de cineva.

Anii 1700 ✞

Morții vii de la Cuvin şi Covăsânţ ♰

Mai multe cazuri de ,,morți vii” au fost semnalate la Cuvin şi la Covăsânț, în anii 1700. Decizia judelui de la Pâncota, din anul 1738, relatează pe larg despre cadavrele care, deşi îngropate de 8-9 săptămâni, continuă să fie în continuare grase şi să arate ca şi cum ar fi oameni vii. La exhumare s-a constatat că din gura unora curgea sânge proaspăt, la două luni de la înmormântare.

Localnicii se temeau de strigoii care, în imaginația lor, bântuiau satele. Au fost indicate, cu nume şi prenume, posibilele cazuri de morți vii, solicitându-se dezgroparea acestora. La data de 6 mai 1738 a fost emis ordinul prin care mai multe cadavre de la Cuvin şi Covăsânţ urmau să fie dezgropate. Dispoziția a fost dată de judele de la Pâncota, la solicitarea prințului de Modena, în proprietatea căruia se afla şi domeniul respectiv.

Sigmond şi Lengyel Gáspár despre temerile oamenilor şi despre ancheta pe Felcerul local, care se numea Stabalis, i-a sesizat pe nobilii Edelspacher care a întreprins-o. Raportul său a ajuns la Modena, de unde s-au dat dispoziții urgente şi ferme de liniştire a localnicilor şi pentru menținerea liniştii în cele două localități.

Conform instrucţiunilor primite de la Modena, judele de la Pâncota a dispus dezgroparea morților din ultimele săptămâni, să li se taie capul cu sapa şi corpurile să fie arse. Cazul de la Covăsânţ şi Cuvin venea la câțiva ani după ce Arnold Paole, un militar sârb care a murit în 1726, a devenit vampir, în credința populară, a ucis cel puțin 16 oameni în satul său natal Meduegna (Serbia) și pe alții i-a transformat în vampiri 😈

Ziua Minerului
Noroc BUN ⛏️

Despre Zeul Moloh sau Noroc ⛏️

Vai de cei ce fac masă dracilor și aduc jertfă lui Noroc ♰ Isaia ♰ Noroc este tartorul demonilor, care a secerat milioane de suflete. Până la venirea Domnului, oamenii sălbatici și nebuni pentru fiecare păcat aveau un zeu. Nu mai ziceți „noroc”, căci vă închinați la dracul cumplit MOLOH.

Era și Moloh, zeul fericirii, la români, la sumerieni și la cartaginezi. Moloh apare în cartea Deuteronom și în Levitic că o formă de idolatrie interzisă. Leviticul 18:21: Să nu dai pe nici unul dintre fiii tăi să fie jertfiți lui Moleh, profanând astfel Numele Dumnezeului tău. Eu sunt Domnul. În Vechiul Testament, Gheena era o vale din Ierusalim, în care cei care se închinau diferiților zei Baal și canaaniți, inclusiv Moloh sacrificau copiii lor prin foc. 2 Cronici 28:3, 33:6;; Ieremia 7:31, 19:2–6.

Cum era acest zeu Moloh ♰
sau “noroc”, cum îi zicem astăzi?

Îi purta statuia într-o căruță cu două roți, făcută din aramă sau din argint. În spatele zeului Noroc avea un cuptor de aramă și în față lui o tigaie de aramă; și-i dădea foc lui Noroc pe la spate, până se înroșea și tigaia și el. Popii lui purtau în mâini niște securi mari, ascuțite. Ce jertfă primea Noroc? Numai copii sugari de la mamele lor. Veneau în satul tău, de unde ești tu. Trăgeau căruța lui Noroc cu tigaia roșie, înfierbântată și strigau, bătând din palme:

Cine vrea să aibă noroc, să aducă jertfă lui Noroc! Cine vrea să aibă noroc, să aducă jertfă lui Noroc!…” Auzi nebunele de femei, ziceau una alteia: ”Cumătră îți dai copilul? Îl dau, că să am noroc !” Lua muierea copilul de la tată și îl dădea în mâna slujitorului idolesc, îl tăia bucăți și îl punea în tigaia lui Noroc să se frigă. Până la 40-50 de copii punea odată în tigaia aceea. Mirosea în urmă lui numai a friptură de copii proaspeți.

Așa a secerat dracul Noroc milioane de copii. S-au dus mamele lor în fundul iadului ! Acolo stau în vecii vecilor că au dat jertfă lui Noroc ♰

Situaţii când folosim cuvântul noroc ♰

♰ la examen
♰ în pomelnice
⛏️ Ziua Minerului
♰ când e ziua cuiva
♰ când începi un loc de muncă NOU
♰ când ciocneşti paharul în cinstea cuiva
♰ la obţinerea de câştiguri fară să munceşti

Mai auzi pe bețivii la crâșmă zicând:

Hai noroc, cumatre !” Uneori vezi creștini pe drum că se salută: „Hai noroc, vecine!„. Dacă l-ai întreba cine-i Noroc, nu știe, dar știe să-l pomenească. Spui așa: „Bună ziua, cumatre! Bună ziua, vecine! Bună seară, mătușa!”

Când zici, bună ziua, arăți că Dumnezeu e bun. De aceea dragii mei, noi trebuie să cerem binecuvântare de la Dumnezeu Creatorul, nu noroc de la diavol ♰ ☠️ 😈

Nemfis, Afrodita, Venera, Marte, Neptun.

Marte, zeul războiului: Când aduceau statuia lui, îndată trebuia să facă război să omoare cât mai mulți oameni, că așa-i plăcea. Venera, zeița discordiei: când îi aducea statuia, trebuia ca toți să se sfadeasca și să se bată, că așa-i plăcea zeiței discordiei. Nemfis, zeița frumuseții: De-acolo ne-au rămas cerceii și podoabele femeiești.

Când o aducea, îi punea cercei de aur, îi punea în nas verigi de aur, îi punea mărgele de aur, și toți trebuiau să fie pudrați, cu zorzoane și cu inele și cu cercei și să joace în fața ei. Că așa-i plăcea zeiței Nemfis. Apoi Afrodita, zeița desfrâului: îi aducea statuia ei și o trăgeau într-o pădure deasă și acolo bărbații cu femeile făceau cele mai mari urgii înaintea ei, că așa îi plăcea ei, desfrâul și urgiile.

În afara acestor drăcușori personali, veșnici responsabili de faptele rele ale omului au apărut și ☠️ dracii cei mari, adică șefii lor 😈

Surse ♰ Rómer Flóris, Történeti czikkek, „Vasárnapi Ujság”, 18 mai 1862, anul IX, nr. 20, pag. 234 / Istorie socială din perspectivă mediatică de Andrei Ando / Sorin Bulboacă, Complexul Muzeal ARAD. Romulus Vulcănescu, Mitologie română. Gr.G. Tocilescu, Materialuri folcloristice, 1900 ♰

✟ îngerii decăzuți ✟ Morții vii de la Cuvin şi Covăsânţ ♰ Strigoiul din Ținutul Momârlanilor ✟ Despre momârlanii 🐑 mândrii via IRLO 😈 🐁