Placutele de la Tartaria Turdas Vinca

Plăcuțele de la Tărtăria

Primul mesaj scris ✎ din istoria omenirii 🇷🇴

Daniel ROȘCA august 24, 2023

Plăcuțele de la Tărtăria
(calendarul menstrual)

Prima formă de ✎ scriere din lume 🇷🇴

Celebrele amulete de la Tărtăria (5.500 î.Hr.) sunt atribuite Culturii 🇷🇸 Turdaş–Vinča 🇷🇴 Atributul suprem al divinității era actul de creație – încercarea de personificare a fertilității nu putea să poarte decât chip de femeie. Marele etnograf Ion Ghinoiu constată că pe teritoriul României credința în Zeița Mamă este atât de puternică încât multe elemente din cultul ei au fost trecute în seama Fecioarei Maria creștine.

Contextul politic din 1961 🇷🇴

Ca să poți avea o opinie corectă versus adevărul istoric trebuie să lași deoparte toate preconcepțiile tale despre aceste plăcute de la Tărtăria și să urmărești raționamentul logic până la final. Contextul politic în care arheologul clujean Nicolae Vlassa a descoperit în 1961 plăcuțele cred că îl cunoști, bolșevismul fiind în floare în România. Este exclus să credem că un arheolog de talia lui Vlassa nu a înțeles contextul istoric și riscul de a nu putea să dateze temporal descoperirea în momentul în care a supus plăcuțele tratamentului termic pentru a îndepărta stratul alb de deasupra lor.

Ne place însă să credem că această problematică este rezolvată deja de celelalte domenii de știință prin care o să trecem astăzi. Tratamentul termic asupra plăcuțelor, a împins practic umanitatea în imposibilitatea de a data vechimea acestor plăcuțe prin celebra certificare utilizând carbon 14. În același timp, dacă analizăm scrierile egiptene, Harappa precum și cele sumeriene, o să înțelegem că există o diferența temporală uriașă, toate aceste scrieri datând din perioada 3200-3500 î. Hr.

În consecință, pentru a anula acest context politic total nefavorabil unei asemenea descoperiri importante, în primul rând pentru istoria umanității, exact cum vei vedea că punctează arheologul italian un pic mai jos, vom analiza plăcuțele din perspectiva pluridisciplinară începând de la arheologie și până la lingvistică.

🇷🇴 2.000 de ani înaintea scrierilor Sumeriene ✎

Practic în momentul descoperirii pe lângă plăcute au fost descoperite și oseminte, locul descoperirii fiind un mormânt. Din punct de vedere fizic și temporal este aproape imposibil ca plăcuțele să ajungă întâmplător alături de oseminte deci aproape sigur plăcuțele au aparținut persoanei îngropate. Aspect deloc de neglijat pentru că în ecuația noastră de a stabili adevărul istoric intră un nou vector, vechimea osemintelor!

Primul mesaj scris din istoria omenirii, misterioasa Milady Tărtăria: osemintele scoase la lumină, despre care s-a crezut iniţial că aparţin unui bărbat cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani, s-au dovedit a fi ale unei femei de aproximativ 55 de ani, o vârstă care se atingea rar în urmă cu 7000 de ani.

🇷🇺 Arheologul rus, V. Titov: „La Tărtăria s-a ivit cea mai veche scriere a omenirii.” 🇮🇹 Marco Merlini, arheolog italian, despre plăcuţele de la Tărtăria: „Oasele ca şi plăcuţele sunt foarte vechi. Acum este o certitudine. Este rândul nostru să gândim că scrierea a început în Europa cu 2.000 de ani înaintea scrierii sumeriene. În România avem o comoară imensă, dar ea nu aparţine numai României, ci întregii Europe.” 🇬🇧 John Mandis: “… cele mai vechi descoperiri ale unor semne de scriere, au fost făcute la Turdaş şi Tărtăria.”

🇩🇪 Harald Haarmann, lingvist german: “Cea mai veche scriere din lume e cea de la Tărtăria – România. Civilizația Danubiană este prima mare civilizație din istorie, mai veche cu mii de ani decât cea sumeriană (considerată încă leagănul civilizației).” Arheologul rus, V. Titov: „La Tărtăria s-a ivit cea mai veche scriere a omenirii.”

Identitate națională ۞
România Educată ✎
🇷🇸 Turdaş–Vinča 🇷🇴
Sanctuarul de la Parța ✞