Oradea HERITAGE 0

Capitala Art Nouveau a Europei

Din Valea JIULUI (Ținutul Momârlanilor) spre Vechea Europă (Europe Genesys). Contextul istoric: Secolul XX ✨ Oradea Heritage EuropeX ™ @ Ana ZAPOROJAN.

Daniel ROȘCA august 22, 2023

Oradea Heritage

Contextul istoric: Secolul XX ✨

Din punct de vedere social, economic și cultural, începutul secolului XX a fost cunoscut sub numele de Belle Époque. Negustorii și industriașii și-au afișat puterea financiară și statutul social prin schimbarea mediului domestic. Alături de clădirile administrative, culturale și comerciale, piața imobiliară a înflorit ca urmare a capitalului reinvestit de proprietarii de afaceri.

Designul interior al epocii Belle Époque

Numărul palatelor și al vilelor private de închiriat a crescut astfel, făcând evidentă concurența între comisari. Proiectele de construcții au fost comandate celor mai renumiți arhitecți din Imperiul Austro-Ungar.

În general, interioarele burgheze nu reflectau un singur stil artistic, ci mai degrabă reflectau stilul de viață particular al proprietarilor de case. Proprietarii căutau să creeze medii domestice liniștite și elegante, până în cele mai mici detalii. Tipic pentru aceste medii era proiectarea spațiilor în funcție de funcția pe care o îndeplineau și încorporarea elementelor de design și a mobilierului corespunzător.

Salonul era vizibil diferit de camera de zi sau de dormitor. Acest lucru a fost realizat prin selectarea atentă a mobilierului și a elementelor de design interior, toate alese în conformitate cu stilul preferat al vremii. De multe ori, selecția mobilierului oglindea eclectismul fațadelor palatelor.

Unele dintre aceste clădiri au fost moștenite și includ acum obiecte și mobilier cu design nou, modern. La începutul secolului al XX-lea, și mai târziu, a avut loc integrarea mai multor stiluri de mobilier în astfel de medii domestice.

Astfel, pe lângă mobilierul Art Nouveau (secesionist), Thonet și Chippendale, au fost integrate în designul casei și piese de mobilier Neo-Baroque, Neo-Rococo, Empire și Biedermeier (un stil de mobilier elegant și confortabil) © Oradea Heritage.

CASA DARVAS
LA ROCHE ✨

O bijuterie arhitecturală Art Nouveau în inima orașului.

O scurtă istorie ✨ Casa Darvas – La Roche a fost construită între 1910 și 1912, într-o perioadă în care a avut loc ascensiunea economică a micii burghezii (comercianți, industriași, bancheri și înalți funcționari), o clasă socială dinamică, bogată și educată.

Imre Darvas, unul dintre cei mai de succes antreprenori ai vremii în Oradea, și soția sa au cumpărat în 1908 casa de pe strada Vulcan losif 11 (Rimanóczy utca) de la avocatul Dr. Ignác Ehrlich. Pe locul clădirii a ridicat o nouă vilă în stil Art Nouveau, care să le servească drept casă. Imre Darvas vizitase multe orașe mari din Europa, era un pasionat colecționar de artă și, prin urmare, a ales să angajeze arhitecți europeni renumiți, precum József Vágó și László Vágó, pentru a-și proiecta casa.

Din 1913, Casa Darvas și-a schimbat proprietarul de mai multe ori. Proprietarii au fost, în ordine cronologică: Banca de Economii Oradea (1914), luliana Deutsch (1917), Antal Klór (1918), Adolf Goldfinger și soția sa Blanca Engel (1922), Dezső Sor (1928), coproprietarul Tibor Simon (1930) și György Simon (1941).

Ultimul proprietar a fost jurnalista Judit Simon. În 2010, vila a fost clasată ca monument istoric (în inventarul național al țării). În prezent, vila se află în proprietatea Primăriei Oradea și a fost transformată în Muzeul de Art Nouveau ✨

EuropeX ™ ✨

Aurul Geto DACILOR GETÆ

Din Ținutul Momârlanilor spre Capitala Art Nouveau a Europei, EuropeX ™, Oradea. Cu ocazia Zilelor Art Nouveau care au fost celebrate în Oradea în perioada 08.06-11.06.2023 a avut loc concursul internațional de creație de bijuterii hand-made Art Jewerly Festival 2023 la care au participat creatori de artă din 20 de țări & 3 continente.

Festivalul este o inițiativă civică a fondatoarelor comunității „Loja Pasionaților de Mărgele”, Ana și Marisha Zaporojan. Această inițiativă a fost susținută de Laura Bogdan Hancăș și Robert Bogdan. Ediția 2023 a festivalului a fost organizată în parteneriat cu Oradea Heritage, o colecție impresionantă de monumente și clădiri de patrimoniu – Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor.

Din Valea JIULUI spre Vechea Europă (Europe Genesys). În parteneriat cu Ana Zaporojan inițiatoarea festivalului, petroșăneanul Daniel Roșca, membru în juriul competiției din prisma expertizei sale istorice, promotor al culturii și civilizației românești de peste 14 ani, a promovat Valea Jiului în mod inedit în Capitala Art Nouveau a Europei.

DACIA Neamț
ART FESTIVAL ✨
Marca de comunicare
a Văii JIULUI ✨